Alarmi,  “ishulli” i mbeturinave 3 herë më i madh se sa sipërfaqja e Francës

Botë

Një sasia e paimagjinueshme e mbeturinave është krijuar në një formë ishulli dhe po noton në Oqeanin Paqësor. Alarmi jepet nga ana e Fondacionit holandez  Ocean Cleanup, i cili ka realizuar nga filmimet e fotografimet ajrore që japin një sasinë më të madhe të mbetjeve, 16 herë më të madhe se sa ishte parashikuar.

E kanë quajtur “Great Pacific Garbage Patch” (gpgp), ose “vorbulla e plehrave”, dhe është 10-16 herë më të mëdha se sa ishte menduar më parë.

Për të rinovuar ekuilibrin e trishtuar në madhësinë e këtij “ishulli plastikë”  është një studim i publikuar në raporte shkencore, bazuar në vëzhgimet ajrore dhe detare të mbledhura nga Fondacioni Ocean Cleanup.

Zona, tre herë më të mëdha se Franca, është zënë nga rreth 80 mijë ton të mbeturinave, për pjesën më të madhe të materialeve plastike (polietileni dhe polipropileni), të kryera nga rrymat e Paqësorit në mes Haëait dhe Kalifornisë. Një masë e padallueshme e rrjetave peshkimi, shishe, kapele, arka, paketim. 8% përbëhet nga mikroplastikë. Burimi La Reppublica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *