Apeli i mjekut infeksionist për ata që mbajnë mace në shtëpi, nëse shihni t’ju dalë një gjendër…

Shëndeti

Per te gjithe ata qe mbajne mace ne shtepi, mjeku i njohur shqiptar infeksionist Tritan Kalo, ka bere apel per te mesuar se cfare ndodh ne rastet e kafshimit prej tyre.

Ne nje status ne rrjetet sociale, mjeku Kalo thote se kontrolli te mjeku është i nevojshëm ne rastet kur jeni gervishtur prej tyre.

POSTIMI I PLOTE:

 

Informim dhe rikujtesë….Kënaqësija e të paturit të një maceje në mjedisin familjar, mundet të shoqërohet edhe me “Sëmundjen e gërvishjes së maces (Cat scratch disease) ose Limfadenitin regjional subakut”, një sëmundje më shpesh e vërejtur në fëmijët dhe të rinjtë, por jo pak e ndeshur edhe në të riturit….Macet e në veçanti kotelet e shtëpisë janë bartëset e “Bartonella henselae” , shkaktarit të kësaj sëmundjeje… Në vendin e gërvishjes nga macet mundet të shfaqet fillimisht një lesion/një puçër të vijuar më pas më daljen kryesisht të një gjëndre në qafë ose në sqetull , ta paraprirë ose jo nga dobisa trupore, ulja e oreksit dhe temperatura jo shumë ë lartë… Në shumë raste sëmundja vetëshërohet për 2 – 4 muaj, por nuk përjashtohen rastet e ndërlikimit të saj me prekje të syve, mëlçisë dhe shumë-shumë rrallë edhe me prekje neurologjike….Kontrolli te mjeku është i nevojshëm dhe mvaret vetëm prej tij përshkrimi apo jo i një antibakteriali/antibiotiku….NDAJ anjëherë në raste të tilla të mos hezitoni të konsultoheni me nje mjek specialist infeksionist, si DHE të mos panikoheni nga dalja e një gjëndre si në rastet e mëposhtëme të praktikës sime në QSUT, sepse jo çdo gjendër e zmadhuar ka të bëjë me një sëmundje tumorale…Të mësuarit është një dikuri e përditëshme nga gjithësecili prej nesh….

40380091_2131319280226160_3015123997353312256_n40414377_2131319963559425_5528981657215827968_n40361832_2131320223559399_1995015770735640576_n40353223_2131322900225798_7735900522946756608_n40393507_2131321440225944_8500678445670334464_n40347692_2131321026892652_8624318545393614848_n40549806_2131323253559096_5566418280089911296_n

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *