Dhjetë lule dhe bimë të rrezikshme që i mbani në shtëpitë tuaja

Kuriozitetet Lifestyle

16:03/05.04.2018

Tashmë kur pranvera po vjen dhe bashkë me të edhe lulëzimet e shumta, ekspertët kanë lëshuar një paralajmërim për pronarët e kafshëve dhe jo vetëm ndërsa disa bimë dhe lule mund të kenë aromë tërheqëse, por njëkohësisht të dëmshme dhe në disa raste edhe vdekjeprurëse për miqtë tanë me 4 këmbë.

Domatet, patatet dhe tulipanët mund të jenë potencialisht helmues ose toksik për kafshët – ndërkohë që çdo pjesë e krokodit të vjeshtës mbart rrezikun e dëmtimit të mëlçisë dhe veshkave, dhe madje edhe vdekjen nëse preket.

Një bari i zakonshëm është i pamundur për t’u shmangur, por pronarët e kafshëve mund t’i kontrollojnë rregullisht kafshët e tyre dhe ta heqin atë nëse shfaqet në kopsht.

Charles Walton, CEO i ekspertëve të kopshtit BillyOh.com, tha: “Lule mund të duken të mëdha dhe me erë të mirë, por shumë mund të jenë shumë të rrezikshme për një mace dhe qen të dashur.

1. Patatet

Patate e gjelbra ose të papërpunuara janë të rrezikshme për qentë, dhe gjethet janë shumë toksike. Nëse duhet të kultivoni patate, sigurohuni që kafshët tuaja të mos i marrin ato.

2. Domate

Gjethet e domates janë toksike për macet dhe qentë, kështu që ose shmangni rritjen e tyre, ose sigurohuni që kafshët nuk mund t’i arrijnë ato.

3. Bari i quajtur “Foxtails”

Farërat e këtij bari kanë dhëmbëza që synojnë të depërtojnë në tokë për të mbirë – por kjo gjithashtu do të thotë se ata mund të depërtojnë në trupin e një kafshe dhe të dëmtojnë organet e brendshme. Veshët janë veçanërisht të prekshëm.

Është e pamundur të shmangësh këtë farë të zakonshme, por mund të kontrollosh shpesh trupin e kafshës (sidomos pikat e hyrjes si veshët, gojën dhe sytë).

4. Lulja e quajtur “Fasule Castor”

Ricin është një helm i njohur, dhe është i pranishëm në fasule të impiantit të vajit të riciklimit – megjithëse të gjitha pjesët e bimës janë toksike. Madje sasi të vogla mund të helmojnë një mace ose një qen dhe mund të shkaktojë koma ose vdekje.

5. Heavenly Bamboo

Njohur edhe si bambu i shenjtë ose bima e Nandinës, kjo prodhon manaferrat e kuqe që janë shumë të bukura, por të rrezikshme. Ato përmbajnë glikozide cyanogenic, të cilat lëshojnë cianid hidrogjen kur përtypen.

6. Crocusi vjeshtor

Për të mos ngatërruar me crocusin e pranverës  (e cila mund të shkaktojë vjellje dhe diarre), të gjitha pjesët e kësaj bime janë toksike. Mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë dhe veshkave dhe deri në vdekje.

7. Palma Sago

Këto bimë të rritura në ambiente të mbyllura dhe zbukuruese janë shumë helmuese për macet dhe qentë. E gjithë bima është e rrezikshme, por arrat janë më të këqijat.

8. Azaleas

Kjo lloj bime përmban një substancë helmuese të quajtur grajanotoxin, e cila mund të shkaktojë vjellje, diarre, madje edhe verbim dhe koma tek macet dhe qentë.

9. Zambakë

Çdo pjesë e një zambaku është toksike për macet (madje edhe një fletë ose petal mund t’i bëjë ata shumë të sëmurë) dhe disa lloje janë helmuese edhe për qentë. Ata janë edhe toksike për kuajt.

10. Tulipanët

Ata janë një anëtar i familjes së zambakut, kështu që nuk është për t’u habitur që ato janë gjithashtu toksike për macet, qentë dhe kuajt. Toksinat e tulipanit A dhe tulipanit B gjenden brenda zhardhokëve.

/Ora News.tv/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *