Emigrantët në Gjermani – ja kush fiton asistencë

Botë Kryesore

Gjurma-16:15-12/04/2018

Nga Klaus Ulrich-DW

Vala e madhe e migracionit në Gjermani ka bërë që të rritet edhe numri i atyre që marrin ndihmën sociale (Hartz IV). Por në bazë të cilave kritere mund ta marrësh këtë ndihmë?

Deutschland Symbolbild Hartz IV Armut Jobcenter Agentur für Arbeit (picture-alliance/dpa/H. Schmidt)

Sipas raportimeve në media që bazohen në të dhënat e Agjencisë Federale të Punës në fund të dhjetorit në Gjermani ka pasur 5,93 milionë vetë që marrin ndihmën sociale të shtetit të gjerman (Harz IV). Prej tyre afro gjysma, 2,3 milionë ka qenë të huaj. Edhe kjo shifër mund të përgjysmohet, 959.000 e këtyre të huajve nuk vijnë nga vendet europiane. Grupimin më të madh e përbëjnë sirianët, 588.301 vetë marrin ndihmë sociale prej tyre. Çdo i katërti marrës i ndihmës sociale Hartz IV vjen nga Siria. Të dytët në renditje janë turqit, të pasuar nga irakianët dhe afganët.

Një pjesë e nevojtarëve vijnë edhe nga vendet e BE-së. Grupin më të madh të njerëzve nga BE që marrin ndihmë sociale (Hartz IV) e përbëjnë bullgarët (84.334 vetë). Pas tyre renditen polakët (80.517) dhe më pas rumunët (65.902 vetë).

Deutschland Fünf-Euro-Schein Logo der Agentur für Arbeit (picture-alliance/dpa/O. Berg)

Përmbushja e kritereve

Por jo çdokush që aplikon për ndihmën sociale mund ta marrë atë. Qytetarët e huaj duhet të plotësojnë kushte të caktuara. Së pari ata duhet të provojnë se në Gjermani qëndrojnë në mënyrë legale. dhe se kanë leje të rregullt qëndrimi. Ndërsa qytetarët që kanë ardhur në Gjermani si refugjatë e kërkojnë azil, e marrin ndihmën mbi bazën e ligjit për kontributet për azilkërkuesit. Nëse u lejohet qëndrimi në Gjermani, pra u njihet azili, ata mund të aplikojnë për ndihmë sociale tek Agjencia Federale e Punës, ku duhet të provojnë se janë nevojtarë.

Në përgjithësi nga të huajt kërkohet një dokument që nuk janë vetëm për një kohë të shkurtër në këtë vend, si turistë për shembull. Nëse dikush është qytetar i një vendi të BE, duhet të paraqesë një kontratë qiraje, një njoftim regjistrimi si edhe kartën e identitetit. Kush vjen në Gjermani vetëm sepse kërkon punë, nuk ka të drejtë për mbështetje sociale. Në Gjermani marrin ndihma sociale qytetarë nga 193 vende të botës.

Nevojtar megjithë punësimin

Nevojtarë në konceptin e ndihmës sociale në Gjermani janë edhe ata që nuk i plotësojnë të ardhurat me punë. Shumë migrantë për shembull nuk e kanë të lehtë të gjejnë punë me sigurime sociale të detyrueshme në Gjermani. Nga 32 milionë personat që punojnë në kontratë të rregullt në Gjermani, 3,5 milionë ishin të huaj, por prej tyre vetëm 1,5 milionë ishin qytetarë nga vende jashtë BE.

Deutschland Symbolbild Hartz IV Armut Altersarmut (picture-alliance/dpa/K. Hildenbrand)

Edhe qytetarë nga Siria për shembull apo Bullgaria kanë të drejtën e ndihmës sociale plotësuese, nëse punojnë në punë me rroga të ulta, me të cilat ata nuk paguajnë dot jetesën.

Rritet numri i të huajve me ndihmë sociale

Sipas Agjencisë Federale të Punës në shtator 2017 pjesa e  personave me sfond migracioni që marrin ndihmë sociale në Gjermani përbënte 52%. Në fund të vitit 2013 ajo ishte vetëm 43%. Një person ka sfond migracioni në Gjermani kur ai vetë ose një prind nuk ka lindur në Gjermani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *