Fiton Trump, senati voton pro kandidatit për anëtar të Gjykatës së Lartë

Botë Rrotull

Senati amerikan votoi 50 me 48 vota në favor të zgjedhjes së gjykatësit Brett Kavanaugh në postin e anëtarit të Gjykatës së Lartë, pas një periudhe debatesh të ashpra rreth kandidaturës së tij.

Procesi i konfirmimit të zotit Kavanaugh u zvarrit gjatë për shkak të akuzave të ngritura ndaj tij nga tre gra për sjellje të pahijshme seksuale. FBI-ja bëri një hetim, por raporti i saj për të parë nëse akuzat kanë patur ndonjë bazë është pritur me reagime kryesisht në linja partiake.

Nënpresidenti amerikan Mike Pence, tha se “dita e sotme ishte historike derisa shumica votoi për të dërguar një zë të ri në Gjykatën e Lartë, i cili do të mbështesë vizionin e përjetshëm të themeluesve të Amerikës”.

View image on Twitter

Zoti Kavanaugh sic raporton Zeri i Amerikes do të zëvendësojë gjyqtarin Anthony Kennedy, i cili doli në pension si anëtar i Gjykatës së Lartë.

Një tjetër ish anëtar i kësaj gjykate John Paul Stevens, fillimisht ishte mbështetës i zotit Kavanaugh, por tani thotë se kandidati nuk e meriton të jetë në Gjykatën e Lartë.

John Paul Stevens i tha një audience pensionistësh në Boca Raton të shtetit Florida, se nuk mendon që Kavanaugh ka temperamentin e duhur për këtë punë, duke përmendur tonin agresiv që kandidati përdori kur po pyetej nga senatorët, gjatë dëshmisë rreth akuzave për sjellje të pahijshme seksuale.

Në Shtetet e Bashkuara Gjykata e Lartë shihet si një institucion mjaft i respektuar dhe me rëndësi të madhe kombëtare pasi ajo merr vendime në interpretim të Kushtetutës që mund të kenë ndikime për një brez të tërë amerikanësh.

Analistët thonë se gjykatësi Kavanaugh, që u kandidua ga presidenti, Donald Trump, do t’u sigurojë konservatorëve shumicën 5 me 4 në Gjykatën e Lartë. Mandati i përjetshëm do të thotë që 53 vjeçari Kavanaugh, mund të shërbejë për dekada.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *