“Gratë që rrahin burrat duhet të jetë një e drejtë e njeriut”, deklarata e fortë e Ramës, paralajmërim për burrat dhunues: Do përfundojnë në qendra…

Kryesore Lajme Slider kryesore Sociale

I pranishëm në forumin e dytë Rajonal me temë “Fund dhunës ndaj grave në Ballkanin Perëndimor dhe në Turqi”, kryeministri Edi Rama tha se per nje muaj e gjysme qeveria do dale me nje projektligj e propozim konkret per dhunen e burrave ndaj grave. Ai tha se grate qe rrahin burrat, duhet te jete nje e drejte e njeriut dhe se burrat dhunues do perfundojne ne qendra rehabilitimi”.

“Une s’jam personi i duhur per te folur per ate qe mendoj se ne fakt jam ne minoritiet por mendoj qe grate qe rrahin burrat, duhet te jete nje e drejte e njeriut, por sigurisht keto gjera mund te shkojne shume larg, por me rendesi eshte te shkojme ne nje nivel me larte me kuadrin ligjor dhe instrumentet qe luftojne dhunen ne familje. Shpejt do kemi nje propozim te rrepte sa i perket dhunuesve e autorevet te dhunes ne familje.

Bie dakort me te gjitha perpjekjet dhe burimet te cilet jane vene ne dispozivcion permes qendrave per trajtimin e grave te dhunuara, duhet te mendiojme edhe per qendrat riedukative per burrat, qe i trajtojne grate keq. Nese thejsht e ben dhe i shpeton kesaj per shkak edhe te nje sistemi te kalbur drejtesie s’duhet te jete kaq e thjeshte, e sduhet te jete e thjeshte se burrat qe jane subjekt i ligjit jane ata qe thejsht denoncohen e ne fund jane fajtor”.

“Nuk mjafton thjesht të themi që shko denoncoje në polici. Duhet të jemi një mbështetje direkte, mendoj që edhe burrat që janë të dyshuar se mund te bejne nje gje te tille duhet të largohen nga shtëpia e të izolohen. Ky është pikëvështrimi im, se ku dhe si kjo është një pikëpyetje shumë emadhe. Si mund ta gjejmë nëse doni të luftoni kundër burrave është e sigurt që do ta gjeni sugjerimet tuaja do jenë me vlerë thjesht gjeni mënyrën si do ta bëni. Ka të bëjë me faktin se sa gati jemi ne për të ngritur stekën dhe sa gati jemi ne për të thënë dhe për ta parashikuar në legjislacion se dhuna ndaj grave është një krim i rëndë. Eshtë e lehtë ta thuash, por jo ta bësh, jam i sigurt që ka shumë përvoja të mira. Kjo ka nevojnë për kohë dhe ndërkohë që flasim në këtë moment, jam i sigurt që është një grua diku e cika vuan, po qan, ska shansin të kërkojë ndihmë. Shume shpejt, nje muaj e gjysme do dalim me nje propozim per te cilin po punojme, mund te jete kontrovers por me mire ta kemi si propozim se sa të qëndrojmë në vend numëro. Eshte me mire te jesh ketu se sa ne Parlament ne fakt”.

Edi Rama: Kemi bërë një rrugë të gjatë përpara. Sot kemi 50% të këshillave bashkiakë me përfaqësi grash, në qeveri kemi më shumë gra sesa burra. 60% e pozicioneve drejtuese tona në administratën publike mbahen nga gratë. E gjitha kjo është një meritë. Nga përvoja ime mund t’ju them se nëse doni që të flisni, të keni diskutime të gjata pa bërë asgjë mund ta bëni duke pasur burra të pranishëm. Por nëse doni që të punoni realisht dhe nëse doni që gjërat të bëhen është më mirë të zgjidhni gratë, janë një garanci më e madhe. Burrat thonë gjithmonë po, por në fund nuk e bëjnë atë që duhet të bëjnë.Kur i thua pse nuk e  bërë fillojnë me një listë justifikimesh të njohura dhe të dëgjuara. Kur i thua një gruaje që duhet ta bësh, atëherë gratë thohnë jo se ndoshta nuk është mënyra e duhur për ta bërë.Por kur thonë po, është e sigurt që do ta bëjnë.

Deklaratën Rama e bëri në Forumin e dytë Rajonal me temë “Fund dhunës ndaj grave në Ballkanin Perëndimor dhe në Turqi: Zbatojmë Normat, Ndryshojmë Mendësitë”.

ERTV Live😊: FUND DHUNËS NDAJ GRAVE E VAJZAVE👊

Gepostet von Edi Rama am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *