Humbja e kujtesës kërcënim për njerëzimin, ja shkaktarët e sëmundjes

Shkencë Të tjera

Kombimini i moshësh madhore me ushqimet të pasura me yndyrë dhe sheqer ka qenë objekt i studimit shkencëtarëve në lidhje me ndikimin e sëmundjes së humbjes së kujtesës.

Sëmundja e Alzheimerit, forma më e zakonshme e demencës, është shkaku i gjashtë i vdekjes në SHBA. Rreth 5.7 milion amerikanë jetojnë me këtë situatë dhe kjo shifër pritet të arrijë deri në 14 milion deri në vitin 2020.

Por shkaku i sëmundjes mbetet i panjohur. Mundësia e zhvillimit të saj rriten, ndërsa rritemi dhe dëshmitë tregojnë se obeziteti i shkaktuar nga dieta mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku, vejnë në dukje autorët e studimit të ri të botuar në revistën e Raporteve Fiziologjike.

Për të hulumtuar këto teori, hulumtuesit në Universitetin Brock në Ontario, Kanada, ushqyen një grup minjsh me dietë të lartë të sheqerit, ndërsa një grup kontrolli vazhdoi me ushqimin e tyre normal.

Pas 13 javësh, shkencëtarët matën nivelin e inflamacionit dhe stresit në hipokampus dhe korteksin paraballor të minjve. Hippocampus është i lidhur me formimin e kujtesës dhe ndërgjegjësimin hapësinor, ndërsa korteksit paraballor është pjesë e trurit që është përgjegjëse për sjelljen komplekse të sjelljes konjetive. Ndryshimet në këto zona mund të kontribuojnë në zhvillimin e  sëmundjes Alzheimer.

Hulumtuesit gjetën se minjtë ushqeheshin me dietë të lartë të sheqerit me yndyrë, kishin shënues dukshëm më të lartë të rezistencës së insulinës, inflamacion dhe stres qelizor në pjesët e hipokampusit që besohet se luan një rol në sëmundjen e Alzheimerit.

Ndërkohë lëvori paraballor treguan shenja të rezistencës së insulinës, por nuk ka ndryshim në stresin qelizor ose inflamacion.

Plakja duket gjithashtu të jetë një faktor, pasi nivelet e inflamacionit në grupin e kontrollit gjithashtu u rritën në grupin e kontrollit krahasuar me leximet bazë, sipas studimit.

Prandaj, autorët besojnë se kombinimi i një diete shumë të lartë të yndyrës dhe sheqerit e keqëson efektet e plakjes në tru në lidhje me sëmundjen e Alzheimerit.

Ndërsa studimi u krye në minj, kërkimi i mëtejshëm nevojitet për të kuptuar nëse rezultatet do të përsëriten në njerëz. Por modelet e minjve japin një pasqyrë të dobishme për mekanizmat në trup.

Ky është studimi i fundit për të sugjeruar se dietat mund të luajnë një rol në fillimin e sëmundjes Alzheimer. Më parë në qershor, një studim i miut i kryer nga studiuesit në Universitetin e Illinois Chicago zbuloi se pirja e rëndë mund të ndikonte në mënyrën se si truri pastron globuset e pllakave të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.

Gazeta e publikuar në Journal of Neuroinflammation sugjeroi që qelizat mikrogjene, të cilat gjenden në sistemin qendror nervor , pengonin në aftësinë e tyre për të pastruar amyloid beta nga nivelet e alkoolit të krahasueshme me një seancë të rëndë të pijes. Marrë nga NEWSWEEK

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *