Mos më mundo më kot, nënë… poezi nga Sokol Olldashi

Kryesore Opinion

Poezi nga Sokol Olldashi – vëllimi poetik “Teatri i Hijeve”

 

TË DIELËN

 

Do të shkoj në varreza të dielën,

Pa dalë dielli ende në ndajnatë,

S’do ta zgjoj rojen syfjetur,

Qetësisht do ta mbyll portën prapë.

 

Do të eci i heshtur ndër varre,

Në mes emrash që të shumtën s’i njoh.

Pak vend bosh do gjej të ngul kryqin,

Në dheun nga shirat bërë llohë.

 

Do të ndez më pas një qiri,

Një cigare me qiririn të ndez,

E paketën në plis do ta fsheh,

Që ta pi pasi të vdes.

 

E do të ik…

 

TË PAKTËN TI

 

Mos më mundo më kot, nënë!

Mos më fol

Për pranverë,

Lule,

Qiej të kaltër,

Zogj,

Mirësi!

Mos më gënje, të lutem,

As për Mujër, Halilër,

Që kasaphanën ta ndërrojnë me kasaphanë,

Për ëngjëj çengelë,

Ku varur rrinë kombet,

Si lopë të rrjepura, me miza ndër zorrë!

 

Mos më gënje, zemër!

Të paktën ti …

 

U JAP NJERËZVE SHANSIN E FUNDIT

 

Larg do të iki.

Larg kohës,

Larg tingullit,

Larg dritës,

Larg jetës.

Në inekzistencën

E çastit,

Qetësisë,

Errësirës,

Në abstraksionin e humbjes,

Për të mos kuptuar asgjë

Nga ligësaia juaj naïve,

Nga hipokrizia e lindur.

Më pas do të kthehem,

E

Në qofshi

Siç jeni,

Rishtaz do të shkoj

Për të mos u kthyer kurrë më.

 

ORËT KANË MBETUR

 

Orët kanë mbetur qysh ditën që unë vdiqa.

Hija e lavjerrësit,

Prej shekujsh e palëvizshme,

Shtrihet mbi kalendarin,

Prej ku fletët gjith janë grisur.

Ka mbetur

Veç kartoni i bardhë i zhgënjimit.

I bardhë

Si çarçafët e një krevati të rrëmujshëm,

Të palëvizur që nga dita

E Dashurisë.

Orët kanë mbetur,

Që kur s’je më ti.

 

_

 

TEATRI I HIJEVE

 

Rolet u ndanë keq në Skenën e Madhe

 

Që në fillim.

 

Më pas…

 

Gjithçka kish marrë fund

 

E s’mund të ç’bëhej.

 

Regjisori,

 

Këtë e kuptoi i fundit

 

Ndaj kur sipari u ngrit

 

Iku

 

Duke thënë se do të kthehej

 

Pas Shfaqjes…

 

_

 

“G…”

 

E dija, patjetër e dija

Që një ditë mund të vinte si kjo

Më kot u mundova t’i fshihem

Dhe kur ikën të gjen vetë ajo.

 

  1. Kjo është kënga e fundit për ty

Nuk e di në e do dhe këtë

Por s’mundesha ta mbaja përbrenda

S’mundesha ta lija pa zë.

 

Tani G. bëj si di ti

Unë të premtoj veç një gjë

Sido që të zgjedhësh në fund

Un do t’ vij ose iki pa zë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *