NATO bazë në Kuçovë, ish- Shefi i Shtabit të Pëgjithshëm: Shans të kemi avionët tanë

Kryesore Politikë

Ish-Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA, Jeronim Bazo, ka komentuar vendimin e NATO-s për të ngritur një bazë ajrore në ish-aeroportin e Kuçovës. Bazo i ftuar ne raport.tv tha se ajo do shërbejë si një bazë taktike ajrore nga ku avionët e Aleancës do kryejnë operacione, përgatitje si dhe patrullime të hapësirës ajrore. 50 milionë euro është parashikuar investimi fillestar për ndërtimin e bazës, ndërsa përfitimet sociale dhe ekonomike përllogariten të konsiderueshme.

Ish-shefi i Shtabit të FA, Jeronim Bazo e sheh ndërtimin e bazës ushtarake të NATO-s në Kuçovë si një mundësi për rizhvillimin e flotës së avionëve luftarakë shqiptarë, të cilët sot nuk ekzistojnë më.

“Ky është një lajm shumë i mirë dhe ia vlen të përshëndetet. Kjo do të thotë që Shqiëpria është një vend partner i NATO-s ia vlen të besohet dhe më pas jepet ky hap plus sa i takon operacioneve të NATO-s, përgatitjeve, operacioneve të patrullimit policor etj. Është një vullnet i konsoliduar politik për t’iu afruar NATO-s më tepër nga sa jemi sot.

Vullneti do të thotë edhe me vepra, për një infrastrukturë serioze, që të tregosh se je në gjendje ta mbash, të bësh një projekt, ta mbështetës dhe së bashku me fondet e Aleancës ta afrosh këtë bazë taktike ajrore. Infrastruktura ekzistuese është trashëguar nga regjimi i kaluar, siç është edhe baza e Kuçovës. Udhëheqëist politikë kanë këmbëngulur prej kohësh dhe në këtë kuadër është edhe vizita e fundit e Xhaçkës në departametin e mbrojtjes së SHBA.

Baza e Kuçovës ka qenë prej kohës kandidate për bazën ajrore të NATO-s dhe ky ishte momenti për t’u bërë realitet. Të mos harrojmë seriozitetin e FA, si vend anëtar, NATO ka menduar se tashmë jemi më të besueshëm për të mbajtur mbi shpatulla edhe këtë përgjegjësi, për ngritjen e kësaj baze taknike ajrore. Në kuptimin që realizon detyra të këtij niveli, mbështetëse, për furnizim, ulje, patrullim ajror etj. Kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë e një baze, bëhet fjalë për jetëgjatësinë e Aleancës. Shpresojmë që kjo aleancë do të vazhdojë si organizata më e suksesshme e historisë moderne botërore.

Është një investim serioz dhe premisë që do t’i shërbejë Forcave Ajrore. Do kthehet në një bazë serioze e cila do jetë një bazë e mirë trajnimi, furnizimi, policimi ajror. Do të jemi gjithnjë e më tepër me Forca Ajrore më të përgatitura, të barabarta dhe të padallueshme nga ato të NATO-s. Aviatorët tanë kanë një përvojë të admirueshme sa i takon avionëve luftarakë, MIG-ve. Kjo bazë mund të krijojë mundësi që ne t’i rikthehemi lavdisë së avionëve patrullues, ta bëjmë policimin ajror me avionët tanë. Afron vërtetë benefite kjo bazë ajrore”, u shpreh Jeronim Bazo, ish-shef i Shtabit të FA

I pyetur për arsyet strategjike të këtij vendimi nga ana e NATO-s, Bazo tha se baza e Kuçovës ndodhet në një pozicion të favorshëm strategjik, në qendër të Shqipërisë dhe e aksesueshme nga të gjitha anët.

“Unë do t’i vija vetëm pluse kësaj. Kuçova është në një pozicion të favorshëm, në qendër të Shqipërisë, e aksesueshme si nga veriu, lindja, perëndimi dhe jugu. Erdhi momenti që u mbushën të gjithë faktorët dhe u mor ky vendim. Në gjithë kuadrin e benefiteve të jesh një vend me bazë ajrore të NATO-s, direkt krijon edhe siguri.

Patrullimi ajror që bën NATO për hapësirën ajrore të vetën, mbulohet në mënyra të ndyrshme. Sot na e bëjnë aleatët, se s’kemi avionë. Herë bëhet nga Greqia dhe Italia. Kjo bazë do shërbejë për nisjen dhe uljen e avionëvve për të bërë policimin ajror, çka do të thotë siguri e shtuar, platformë e mirë për të rizhvilluar avionët sërish në Shqipëri. Në bazë do ketë një personel miks, do ketë edhe ushtarakë shqiptarë për ruajtjen si dhe në vendimmarrjen e saj”, deklaroi Jeronim Bazo, ish-shef i Shtabit të FA.

Kryeministri Edi Rama në një status në Facebook ka njoftuar se Aleanca Atlantike e Veriut, NATO, do të ndërtojë në Shqipëri një bazë ajrore në Ballkanin Perëndimor. Rama shkruan se ky është një lajm shumë i mirë për Shqipërinë. Kryeministri Rama shkruan se baza ajrore do të ndërtohet në Kuçovë dhe se investimi do të jetë rreth 50 milionë euro.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *