Type to search

Shëndeti

Shkencëtarët izraelitë gjejnë kurën për tumoret e trurit

Ndaje

Një trajtim i ri për tumoret agresive të trurit (të njohur si ‘glioblastoma’) jep premtime të mëdha, sipas një raporti të shkencëtarëve izraelitë që u botua kohët e fundit në revistën “Nucleic Acids Research”.

Glioblastoma është një kancer i trurit serioz dhe i pashërueshëm. Pacientët që marrin këtë diagnozë zakonisht kanë 11 deri në 20 muaj për të jetuar. Një nga vështirësitë kryesore në trajtimin e këtij kanceri është se qelizat e saj shpejt krijojnë një rezistencë ndaj kimioterapisë.

Një ekip i kryesuar nga prof. Rotem Karni dhe studenti i doktoraturës Maxim Mogilevsky në Institutin e Kërkimeve Mjekësore Izrael-Kanada të Universitetit Hebre në Izrael (IMRIC) krijuan një molekulë që pengon rritjen e tumorit të glioblastomës duke rregulluar proteinat që prodhon.

Karni shpjegoi se geni MKNK2 prodhon dy produkte të ndryshme proteina përmes një procesi të quajtur “splicing alternative ARN”. Këto proteina kanë dy funksione të kundërta: MNK2a pengon rritjen e kancerit, ndërsa MNK2b mbështet rritjen e kancerit, shkruan Israel21c.com.

Molekula e re e Karnit ndërron lidhjen e MKNK2 në mënyrë që prodhimi i proteinave tumor-stimuluese zvogëlohet, ndërsa prodhimi i proteinave që shtypin tumorin rritet. Si rezultat, tumoret kanceroze zvogëlohen ose vdesin.

“Jo vetëm që kjo molekulë vrasëse mund të vrasë vetë qelizat tumorale, por ka fuqinë për të ndihmuar që qelizat rezistente ndaj kemoterapisë të bëhen sërish të ndjeshme ndaj kemoterapisë”, tha Karni.

Një patentë për këtë teknologji është regjistruar dhe dhënë në Shtetet e Bashkuara dhe në Evropë nëpërmjet Yissum, kompanisë teknologjike të transferimit të teknologjisë së Universitetit Hebraik.

Financimi erdhi nga Fondacioni Gjerman-Izrael, Autoriteti i Inovacionit të Izraelit, Fondacioni i Shkencës i Izraelit, Fondi i Kërkimit të Kancerit të Izraelit, Shoqata e Kancerit të Izraelit, Fondacioni Henry & Merilyn Taub dhe Fondacioni Carol Epstein.

Loading...

Lini një koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *