Si pirja e alkoolit shton rrezikun e kancerit te burrat dhe gratë

Shëndeti Të tjera

Konsumimi i tepert i alkoolit rrit rrezikun e kancerit te njerezit. Instituti i Shendetit Publik ka dhene disa nga shkaqet negative qe ndikojne nga konsumimi i alkoolit.

Me poshte po rendisimin disa nga shkaqet qe demtojne shendetin e konsumuesve te alkoolit.

 

👉Dëmtimi i indeve të trupit. Alkooli🍸 mund të veprojë si një ngacmues, veçanërisht në gojë dhe në fyt. Qelizat që janë dëmtuar nga alkooli duke u përpjekur të riparojnë vetveten, çojnë në ndryshimet e ADN-së që mund të jenë një hap drejt kancerit.
Bakteret që zakonisht jetojnë në zorrën e trashë dhe rektum mund të konvertojnë alkoolin🥃në sasi të mëdha të acetaldehidit, një kimikat që është treguar se shkakton kancer në kafshët laboratorike.

👉Efektet në kimikate të tjera të dëmshme. Alkooli🍷🥃 mund të ndihmojë kimikate të tjera të dëmshme, të tilla si ato në tymin e duhanit, të hyjnë më lehtë në qelizat që mbulojnë traktin e sipërm të tretjes. Kjo mund të shpjegojë pse kombinimi i pirjes së duhanit dhe alkoolit ka më shumë gjasa të shkaktojë kancer në gojë ose në fyt sesa pirja e duhanit ose alkoolit vetëm. Në raste të tjera, alkooli mund të ngadalësojë aftësinë e trupit për të prishur dhe larguar disa kimikate të dëmshme.

👉Efekti në thithjen e folateve ose ushqyesve të tjerë. Alkooli mund të ndikojë në aftësinë e trupit për të absorbuar disa lëndë ushqyese, siç është folati. Folati është një vitaminë që ndihmon qelizat në trup të qëndrojnë të shëndetshme. Përthithja e lëndëve ushqyese, të cilat shpesh kanë nivele të ulëta të folatit, mund të jetë edhe më e keqe gjatë përdorimi të tepërt të alkoolit. Këto nivele të ulëta mund të ndikojnë në rrezikun e disa kancereve, të tilla si kanceri i gjirit dhe kolorektal.

👉Efektet në estrogjen ose hormonet e tjera. Alkooli mund të rrisë nivelet e estrogjenit, një hormon i rëndësishëm në rritjen dhe zhvillimin e indeve të gjirit. Kjo mund të ndikojë në rrezikun e kancerit të gjirit të një gruaje.

👉Efektet mbi peshën trupore. Alkooli i tepërt mund të shtojë kalori shtesë në dietë, gjë që mund të kontribuojë në shtimin e peshës në disa njerëz. Dihet se të jesh mbipeshë ose obezë shton mundësitë për të rritur rreziqet e shumë llojeve të kancerit

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *