Skema radikale/”Të gjithë dhurues organesh”, nëse nuk zgjidhni të përjashtoheni

Shëndeti

Një lëvizja radikale për të shpëtuar rreth 700 jetë njerëzish në vit do të rrisë numrin e transplanteve të organeve, bëri të ditur gazeta britanike Express. Çdokush në Mbretërinë e bashkuar që nuk dëshiron të dhurojë organet e tyre kur të vdesin do të duhet të “zgjedhin” brenda dy viteve të ardhshme.

Nëse kjo nuk do të realizohet, supozohet se çdokush mbi 18 vjeç do të jetë një donator i organeve të gatshme. Ky veprim është mirëpritur nga ekspertë të cilët paralajmërojnë për një mungesë të dëshpëruar të donatorëve të organeve.

Por kritikët thonë se ndryshimi rrezikon për ti lënë pacientët të hutuar, dhe hulumtimi sugjeron së fundmi që skema e zgjedhjes mund të mos rrisë numrin e organeve të dhuruara.  Nga ana tjetër sondazhet sugjerojnë se shumica e njerëzve janë në favor të donacionit, por vetëm një në tre mund të nënshkruhet në sistemin e zgjedhur aktual.
Nga Pranvera e vitit 2020, ministrat do të ndryshojnë skemën.

Ministrat do të inkurajojnë njerëzit që të flasin me familjarët e tyre për një vendim sa më të drejtë të dhurimit të organeve. Ministri i Shëndetësisë Jackie DoylePrice tha se donacioni i organeve shpëton jetën.

“Ne besojmë se duke bërë këto ndryshime, ne mund të shpëtojmë deri në 700 jetë njerëzish çdo vit. “Por dhurimi i organeve mbetet një dhuratë. Unë dua të inkurajoj njerëzit që duan të japin jetën në rast të vdekjes së tyre për të marrë kohën e duhur për të regjistruar dëshirat e tyre dhe për ta diskutuar atë me familjen”.

Përpos këtij sistemi individët ende mund të hasin mjaft kundërshtime fetare ose sociale për mënyrën sesi trajtohen pjesët e trupit. Fëmijët do të përjashtohen si dhe për njerëzit me aftësi të kufizuar mendore dhe disa të tjerë që nuk kanë jetuar në Angli për të paktën një vit para vdekjes së tyre, do të përjashtohen nga skema. Njerëzit mund të heqin dorë nga përdorimi i Regjistrit të Donatorëve të Organeve të NHS dhe një aplikacion, i cili është lancuar së fundmi e bën procesin më të lehtë.

Një burim nga Departamenti i Shëndetësisë tha se nëse një familje e kundërshton fuqishëm dhurimin e organeve, kjo nuk do të merrej parasysh. Sistemi i ri do të njihet si “ligji Max” pasi Max Johnson ishte nëntë vjeçari, i cili udhëhoqi një fushatë për të ndryshuar ligjin pasi ai kishte nevojë për një transplant të zemrës.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *