Të pastrehët/ 140 zyrtarët e lartë që përjashtohen nga falja e kredive

Ekonomi Lajme shtojca

Nga Adriatik Doci

Mbi 140 zyrtarë dhe ish-zyrtarë të lartë janë përjashtuar nga falja e kësteve të mbetura të kredive të marra nëpërmjet Entit Kombëtar të Banesave, për blerjen e një banese. Krahas zyrtarëve, nga falja e kredive janë përjashtuar edhe të gjitha kategoritë e tjera, të parashikuar në variantin e parë të ligjit për strehimin social.

Sipas variantit të miratuar të ligjit nga Parlamenti dy javë më parë, nga amnistia do të përfitojnë vetëm familjet e shpërngulura për shkak të ndërtimit të veprave publike dhe në pamundësi financiare.

Amnistia parashikohet në nenin 77, pika 5 e ligjit të të ri për strehimin social. “Familjeve të shpërngulura për shkak të ndërtimit të veprave publike dhe në pamundësi financiare, të cilat kanë përfituar kredi nëpërmjet Entit Kombëtar të Banesave, u falen detyrimet monetare, sipas përcaktimeve në vendimin e Këshillit të Ministrave”, thuhet në ligjin e miratuar nga Parlamenti.

Ndërkaq, varianti i parë i projektligjit, parashikonte përfshirjen në amnisti edhe të kategorive të tjera. Varianti i parë parashikonte: “Familjeve të shpërngulura për shkak të ndërtimit të veprave publike dhe kategorive të tjera në pamundësi financiare, të cilat kanë përfituar kredi nëpërmjet Entit Kombëtar të Banesave, u falen detyrimet monetare, sipas përcaktimeve në vendimin e Këshillit të Ministrave”.

Gjatë shqyrtimit, ligjvënësit kanë hequr togfjalëshin ‘kategori të tjera’, duke e kufizuar amnistinë. Me ‘kategori të tjera’ mund të përfitonin edhe mbi 140 zyrtarë, duke përfshirë deputetë, drejtorë etj., të cilët kanë marrë kredi si të pastrehë nga Enti Kombëtar i Banesave, ndonëse sot posedojnë disa shtëpi luksoze dhe makina deri në vlerën e një banese. Gjithsesi, në mënyrë përfundimtare, familjet që do t’u falen këstet e mbetura të kredive do të përcaktohen me vendim qeverie.

Ligjin për strehimin
Ligjin për strehimin rregullon dhe krijon mundësinë për strehim të përshtatshëm dhe të përballueshëm për familjet në nevojë. Sipas këtij ligjit, njësitë e qeverisjes vendore përzgjedhin individët dhe familjet, të cilët përfitojnë për t’u përfshirë në një nga programet e strehimit.

Kategoritë shoqërore që përfitojnë janë personat me aftësi të kufizuar, të moshuarit, fëmijët, individët me statusin e jetimit, familjet e mbetura të pastreha për shkak të lirimit të banesave të ish-pronarëve, emigrantët e rikthyer, punëtorët emigrantë dhe azilkërkuesit, familjet e policëve të rënë në detyrë, punonjësit e reparteve të ndërhyrjes së shpejtë (FNSH), punonjësit e repartit RENEA, viktimat e dhunës në familje; viktimat e trafikimit/viktimat e mundshme të trafikimit; anëtarët e komunitetit rom, anëtarë të komunitetit egjiptian, të miturit në konflikt me ligjin, vajzat nëna, komunitetin LGBTI etj.

Ndërkaq, sipas ligjit, përparësi për t’u strehuar do të kenë familjet që nuk disponojnë banesë në pronësi, që banojnë në banesa që paraqesin rrezik shembjeje, që banojnë në banesa të mbipopulluara, që kanë mbetur ose rrezikojnë të mbeten të pastreha, si rezultat i fatkeqësive natyrore etj.


Zyrtarët dhe ish-zyrtarët që morën kredi si të pastrehë

Oerd Bylykbashi

Spiro Ksera

Ardit Çela

Visho Lika

Ervin Metalla

Nejla Peka

Gerd Hoxha

Roland Bejko

Dritan Ylli

Endri Hasa

Ndue Paluca

Nikoleta Paluca

Shkëlqim Spahiu

Dritan Reshka

Agron Tufa

Agim Kukeli

Selma Pagria

Krenar Çarçani

Arben Doci

Hasan Metuku

Klodiana Cankja

Kleves Bitro

Marjana Papa

Migena Bakalli

Eva Pustina

Vjollca Serjanaj

Gjovalin Prenga

Ëngjëllushe Dajko

Besnik Çobaj

Diana Troshani

Bashkim Shehu

Aurel Isaj

Ylli Alushi

File Ruka

Zefina Hasani

Paulin Kodra

Ilir Ibrahimi

Shkëlzen Çekrezi

Nezir Haldeda

Fatmir Konja

Donika Capi

Vasil Bicaj

Skënder Uku

Iva Zajmi

Elvis Çefa

Luan Përzhita

Ilir Pecnikaj

Lida Llakmani

Adriatik Alimadhi

Sonila Baka

Marsjola Duro

Edmond Arizaj

Elton Pasku

Marsida Omari

Vasil Curi

Enno Bozdo

Erkand Qerimaj

Kostandina Bezani

Isa Mella

Kujtim Sheshi

Elona Stavri

Arjana Çela

Kastriot Dervishaj

Arber Basholli

Julian Zonja

Xhevahir Spahiu

Majlinda Bozgo

Arben Shkodra

Valbona Vata

Merita Selimi

Bernina Kondi

Aleksandër Cavo

Cercis Durmishi

Flamur Kuçi

Alida Cepele

Saimir Bala

Kostana Furxhi

Edit Harxhi

Mevlud Matraku

Behar Dibra

Vikena Kamenica

Alban Serani

Manjola Merlika

Ermal Gjinaj

Florjan Nuri

Elvana Tivari

Rezart Tërshana

Enver Bytyci

Erald Elmasllari

Aurel Lamçe

Aljona Mansaku

Sami Nezaj

Flir Mosho

Drita Mandreja

Juljan Haxhiu

Selman Tema

Ermal Zaimi

Ëngjëllushe Llane

Veap Aga

Aneta Ndreu

Rexhep Polisi

Dede Kasneci

Sidrit Malevi

Evelina Koldashi

Haris Murana

Flora Pogace

Mentor Beqa

Esat Hasani

Ilir Kondi

Dorjan Teliti

Abaz Hado

Enkeledi Hajro

Gentiana Bektashi

Denis Gila

Mira Zoto

Ilir Mece

Resmi Hibraj

Rozeta Kuka

Sefer Korbeci

Odeta Kromici

Gjergji Papa

Fatmir Hoxha

Etrid Teliti

Avni Nezaj

Arben Skënderaj

Eduart Ypi

Arben Dollapaj

Gentiana Dorezi

Sabah Jemishta

Josel Pashko

Ramiz Metaliaj

Liljana Mlloja

Endri Mataj

Agron Gjekmarkaj

Marjeta Zaimi

Metush Saraçi

Elona Varfi

Endrit Lami

Aleksander Muskaj

Pëllumb Pacani

Apostol Prifti

Ivi Kaso

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *